Ultrageluid bij borstontsteking/mastitis

Heb je pijnklachten en van alles geprobeerd om hiervan af te komen? Een borstontsteking begint vaak met een verstopt melkkanaaltje. Het melkkanaaltje en de melkklieren achter de verstopping raken overvol. De druk binnenin de borst wordt steeds hoger doordat er steeds meer melk niet wegkan. Dit zorgt voor problemen, het weefsel raakt geïrriteerd.

Ontstaan van een borstontsteking

Een borstontsteking begint vaak met een verstopt melkkanaaltje. Het melkkanaaltje en de melkklieren achter de verstopping raken overvol. De druk binnenin de borst wordt steeds hoger doordat er steeds meer melk niet wegkan. Dit zorgt voor problemen, het weefsel raakt geïrriteerd.

Symptomen van borstontsteking/mastitis

>> Lokale pijnlijke plek in de borst, kan ook rood zijn en gezwollen
>> Verhoging, koorts
>> Griepachtige verschijnselen zoals koude rillingen en spierpijn

Wat te doen bij een (dreigende) borstontsteking?

De reguliere behandeling bij verschijnselen van borstontsteking is o.a. het voorschrijven van antibiotica. Antibiotica verstoort de darmflora waardoor er gemakkelijk een schimmelinfectie kan optreden. De schimmelinfectie kan vervolgens spruw veroorzaken.

De Canadese kinderarts Jack Newman heeft onderzoek gedaan naar behandeling met ultrageluid. Ultrageluid heeft geen neveneffecten. De behandeling met ultrageluid bestaat uit twee sessies, daags na elkaar en wordt gegeven door een fysiotherapeut. Iedere behandelplek wordt 5 minuten behandeld en het is pijnloos. Meestal is het effect na de eerste behandeling al voel- en zichtbaar. Wanneer na twee behandelingen nog geen effect is opgetreden wordt de behandeling gestaakt. Direct na de behandeling moet u uw kind voeden en/of nakolven. De behandeling wordt door de zorgverzekeraar vergoed indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie.

Het resultaat van de behandeling ligt tot nu toe in de praktijk op bijna 100%

Ook bij verstopte melkkanaaltjes kan ultra-geluid helpen. In tegenstelling tot een borstontsteking, gaat een verstopt melkkanaaltje meestal niet gepaard met koorts. De meeste verstopte kanaaltjes zijn binnen 48 uur weer vrij. Als een verstopt melkkanaaltje niet binnen de 48 uur vrij is dan helpt ultrageluidtherapie vaak om te voorkomen dat het een borstontsteking wordt.

Wanneer u regelmatig problemen ondervindt met het geven van borstvoeding of (dreigende) borstontsteking is het aan te bevelen om hiervoor deskundige hulp in te schakelen van een lactatiekundige​ of verloskundige.

Maak direct een afspraak

Om snel resultaat te boeken, is het van belang om een afspraak te maken. Bij FysioFits doet u dat zeer eenvoudig. Ook op tijden buiten de reguliere werkuren is dit mogelijk.

×