Fysiotherapie bij Reuma of Artrose

Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Bijna 2 miljoen Nederlanders in alle leeftijdscategorieën hebben last van reuma. Deze aandoeningen ontstaan niet door een letsel of ongeval en worden onderverdeeld in drie categorieën:

>> Ontstekingsreuma (reumatoïde artritis), waarbij ontstekingsreacties in het lichaam o.a. gewrichten beschadigen
>> Artrose, waarbij het kraakbeen in uw gewrichten verslechtert
>> Weke delen reuma (fibromyalgie), waarbij u last heeft van spieren, banden en gewrichtskapsels

Heeft u last van reuma?
Bij reuma krijgt u vaak langdurig last van pijn of stijfheid in gewrichten en spieren waarbij gewrichten ook dik en warm kunnen worden. Bewegen gaat moeizaam, helemaal nadat u even gezeten of gelegen heeft. De symptomen van reuma kunnen periodes weg zijn en later terugkomen. Sommige symptomen van reuma lijken op jicht of osteoporose.

Advies bij artrose
Blijf bewegen! Gewrichten waarin slijtage aanwezig is worden vaak stijf en verliezen mobiliteit oftewel ‘Rust roest’. Om dit tegen te gaan is het belangrijk te blijven bewegen op geleiden van de pijn. Activiteiten die veel kracht kosten en die pijn provoceren kunt u beter niet doen.

Oefentherapie bij reuma
FysioFits vindt het belangrijk dat je zo lang mogelijk met zo min mogelijk moeite kunt bewegen in het dagelijkse leven. Met oefentherapie train je samen met de fysiotherapeut onder begeleiding in de oefenzaal. De oefeningen en het trainingsniveau zijn op jou persoonlijk afgestemd. De oefeningen onderhouden de beweeglijkheid van de gewrichten en verbeteren de spierkracht en de conditie.

Oefentherapie in het water
Naast de oefentherapie ‘op het droge’ heb je de mogelijkheid om met een groep in verwarmd water (33 graden) te oefenen. Deze oefeningen zijn gericht op het onderhouden of verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten en op het verbeteren van spierkracht en de conditie. De oefentherapie in het water kan in combinatie met andere oefeningen gevolgd worden of als een op zich staande behandeling.

Vergoeding
Vanaf 1 januari 2018 valt fysiotherapie behandelingen voor artrose aan heup- en kniegewrichten in de basisverzekering.

Wat betekent dit voor u?
De eerste 12 behandelingen fysiotherapie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt voor een periode van 12 maanden. Start uw eerste behandeling op 1 mei 2018? Dan loopt de periode tot 30 april 2019.

Wat betekent dit voor uw eigen risico?
De vergoeding wordt meegenomen in het eigen risico van €385,-. Het eigen risico is een bedrag dat u zelf moet betalen aan de zorgverzekeraar, voordat u recht heeft op vergoeding vanuit de basisverzekering. Het is dus mogelijk dat de behandelingen onderdeel zijn van uw eigen risico.

Heb ik een verwijzing van huisarts of specialist nodig?
Ja

Meer weten? Neem dan contact op met ons. Mail naar info@krachtcentrale.nl

×