Bikefitting / fietsanalyse

Naast fysiotherapie kan je bij FysioFits ook terecht voor een bikefit, ook wel fietspositie analyse genoemd. Een bikefit is voor zowel weg-, mountainbike-, cross-, tijdrit- & triathlonfiets mogelijk. Een goede bikefit kan een grote bijdrage leveren aan de preventie en behandeling van fiets-gerelateerde blessures, het comfort tijdens fietsritten en aan het verbeteren van de trapefficiëntie. De analyse wordt altijd uitgevoerd door een fysiotherapeut en tevens gecertificeerd bikefitter.

Inhoud van een dynamische bikefit:
>> Intake & anamnese
>> Fysieke screening & analyse van bewegen
>> Metingen verschillende lichaamsmaten
>> Afstellen schoenplaatjes
>> Fietspositie analyse met behulp van slowmotion beelden
>> Rapportage van de analyse met eventuele oefeningen per e-mail

Inhoud van een statische bikefit:
>> Intake & anamnese
>> Statische meting (ideale fietspositie op basis van lichaamsafmetingen)
>> Bespreking van de uitkomsten

Informatie over de dynamische bikefit
Bij de intake en anamnese wordt duidelijk wat het doel van de bikefit is, wat uw trainingsachtergrond is, welke fysieke klachten en ongemakken er momenteel bestaan en of er nog eventuele blessures relevant zijn. Vervolgens vindt een fysieke screening plaats waarin de lichaamshouding geobserveerd wordt en een analyse wordt gemaakt aan de hand van verschillende oefeningen en bewegingen. Deze eerste twee punten lijken dan ook veel op een fysiotherapeutisch consult.

Vervolgens worden verschillende lichaamsmaten genoteerd die invloed hebben op de positie, denk hierbij aan lichaamslengte, binnenbeenlengte, romplengte, bekken- en schouderbreedte. Tijdens het afstellen van de schoenplaatjes wordt specifiek gekeken naar de lengte, breedte en stand van de voeten. Dit wordt allemaal meegenomen in de afstelling van de schoenplaatjes. Deze dienen optimaal te worden afgesteld aangezien de pedalen één van de drie contactpunten met de fiets zijn en hier tevens de grootste krachten worden verwerkt.

Wanneer de schoenplaatjes in een goede positie zijn bevestigd gaan we verder naar de fiets. Met behulp van een speciale camera kunnen we beelden in slow-motion afspelen en tevens belangrijke punten erg nauwkeurig analyseren. Tussendoor maken we waar nodig aanpassingen aan de fiets en werken we stap voor stap naar een optimale positie. Er zullen meerdere series van beelden worden gemaakt waardoor aanpassingen gemakkelijk geanalyseerd kunnen worden.

Tot slot wordt de optimale positie op beeld gezet, geanalyseerd en verwerkt in een rapportage. In deze rapportage staan belangrijke gegevens over verschillende lichaamshoeken en fietstechnische gegevens zoals zadelhoogte- en positie. Tevens kunnen kracht- en flexibiliteitsoefeningen worden meegestuurd, afhankelijk van de bevindingen tijdens het lichamelijk onderzoek. Na ongeveer twee uur is de complete bikefit afgerond en kan je weer met plezier op de fiets stappen.

Overige informatie:
Duur: 1,5 – 2 uur (dynamische bikefit), 0,5 uur (statische bikefit)
Locatie: Raalte & Heino
Kosten: Dynamische bikefit: €200,- /2 fietsen €320,- & statische bikefit: €75,- (prijzen zijn inclusief btw & exclusief materiaalkosten)
Bikefitter: Robert Pouwels

Wilt u mij bereiken? Mail dan naar robert@fysiofits.nl of bel/app naar 0681996001

×