• 0572-363023
  • info@fysiofits.nl
  • Praktijk: Ma - Do: 08.00 tot 21.00 uur & Vr: 08.00 tot 17.00 uur
    Telefonisch bereikbaar: Ma - Vr: 08.00 tot 18.00 uur
    Bereikbaar via whatsapp: 06 81 99 60 01
      

Slijtage

Wat is slijtage?
Slijtage (of artrose) is een normaal proces bij het ouder worden. Bij artrose verdwijnt het kraakbeen van de gewrichten. In sommige gevallen ontwikkelen mensen pijnklachten of stijfheid.
Dit kan voorkomen in alle gewrichten van het lichaam, maar we zien het het meest in de knie en de heup. Misschien kent u mensen die last hebben van deze vorm van slijtage, of heeft u zelf zulke klachten. Dat is niet vreemd, want in Nederland zijn er meer dan 1,1 miljoen mensen van wie de huisarts weet dat ze slijtage hebben. De verwachting is dat dit aantal verder zal stijgen, enerzijds door de vergrijzing, maar ook doordat steeds meer mensen overgewicht hebben. Hoe meer gewicht je moet meenemen, hoe zwaarder de knieën en heupen worden belast.

Wat is er aan te doen?
Wat als u vermoedt dat u slijtage heeft, of als dit al is vastgesteld? Het is helaas niet te genezen, sterker nog: de slijtage neemt in de loop der jaren alleen maar toe. U gebruikt uw lichaam tenslotte dagelijks. Wat kunt u dan wél doen?

In het uiterste geval kunt u in overleg met de orthopeed kiezen voor een operatie. U krijgt dan een nieuw heup- of kniegewricht. Dit noemen we ook wel een totale knieprothese of totale heupprothese. Dit is echter niet altijd nodig, of kan worden uitgesteld als u de juiste tips en adviezen opvolgt. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in deze zorg en helpen u graag om zo lang mogelijk fit en vitaal te blijven.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
Soms is een operatie het enige alternatief, maar met de juiste aanpak kunnen we dit uitstellen of zelfs voorkomen. De fysiotherapeut brengt in kaart hoe u beweegt, hoe sterk uw spieren zijn en waar u op kunt letten tijdens uw dagelijkse leven. Omdat mensen verschillen, kan de behandeling er voor iedereen anders uitzien. Wij kijken samen met u wat de best passende oplossing is.

De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld:
• adviezen geven over wat wel of niet verstandig is tijdens het bewegen/uw dagelijkse leven.
• oefeningen met u doornemen om uw spierkracht te verbeteren. Spieren zijn namelijk erg belangrijk voor de gewrichten.
• oefeningen met u doornemen voor het verbeteren van de beweeglijkheid van uw gewricht(en).
• tips geven om de pijn en stijfheid te verminderen.

Hoonhorst
Sinds de zomer van 2014 zitten we met veel plezier in de Potstal. Naast een behandelruimte beschikken we daar over een oefenzaal met allerlei oefenmateriaal.

Heino
Sinds 2011 zijn we werkzaam in het Vital Centre in Heino. We hebben daar twee behandelruimtes met een eigen ingang. Daarnaast mogen wij gebruik maken van het ruime aanbod van faciliteiten die het Vital Centre heeft. Een ideale plek om te werken aan een optimale gezondheid.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de behandeling voor slijtage, of heeft u een andere vraag? Neemt u dan s.v.p. contact op met onze praktijk via het volgende nummer: 0572-395827 of stuur een e-mail naar info@fysiofits.nl. We zijn u graag van dienst!