• 0572-363023
  • info@fysiofits.nl
  • Praktijk: Ma - Do: 08.00 tot 21.00 uur & Vr: 08.00 tot 17.00 uur
    Telefonisch bereikbaar: Ma - Vr: 08.00 tot 22.00 uur & Za - Zo: 9.00 tot 17.00 uur
    Bereikbaar via whatsapp: 06 81 99 60 01
      

Botontkalking

Wat is botontkalking?
Botontkalking wordt ook wel osteoporose genoemd. Botontkalking is normaal bij het ouder worden. We verliezen vanaf ons 35e jaar geleidelijk meer botweefsel doordat ons lichaam vanaf die leeftijd meer bot afbreekt dan bijmaakt. Dit is een natuurlijk proces. Pas wanneer dit te snel gaat, kan er botontkalking ontstaan. Bij botontkalking gaat de kwaliteit van botten achteruit waardoor ze hun stevigheid verliezen. Hierdoor worden ze brozer en kunnen er breuken en/of klachten ontstaan.

Iedereen kan botontkalking krijgen, maar naar mate u ouder wordt is er meer kans op. Ook hebben vrouwen meer kans op botontkalking dan mannen, met name na de overgang. Dit komt doordat het vrouwelijke hormoon oestrogeen minder wordt aangemaakt na de overgang. Oestrogeen remt de afbraak van botweefsel. Ook wanneer u rookt, eenzijdig eet, weinig beweegt, ondergewicht heeft of wanneer botontkalking in de familie voorkomt, heeft u een grotere kans op botontkalking.

Wanneer u botontkalking heeft, kan het zijn dat u pijnklachten ervaart in het dagelijkse leven. Uw evenwichtsgevoel kan minder worden en u zult eerder uw botten kunnen breken bij een valpartij of, in ernstige gevallen, bij het hurken of tillen.

Wat kunt u eraan doen?
Botontkalking is een ongeneeslijke aandoening. Dat wil echter niet zeggen dat u er niets aan kunt doen. Regelmatig bewegen, eventueel stoppen met roken en gezond eten zijn belangrijke aandachtspunten om het verlies van botmassa te vertragen of te voorkomen. Daarnaast kan het zijn dat uw arts u medicatie of voedingssupplementen voorschrijft (Vitamine D/Calcium).

Wat doet een fysiotherapeut bij botontkalking?
Zoals eerder beschreven, kunnen we botontkalking niet genezen. Toch zijn er genoeg aandachtspunten waar u samen met de fysiotherapeut naar kunt kijken om de klachten te verminderen. Een fysiotherapeut brengt in kaart hoe u beweegt, hoe sterk uw spieren zijn en waar u op kunt letten tijdens uw dagelijkse leven. Een behandeling van een fysiotherapeut kan hierdoor per persoon verschillen, want iedereen is anders. In overleg met u wordt bekeken wat de meest passende oplossing voor u is.

Het kan zijn dat de fysiotherapeut:
• u adviezen geeft over wat wel of niet verstandig is tijdens het bewegen/uw dagelijkse leven.
• oefeningen met u doorneemt om uw spierkracht te verbeteren. Spierkracht is erg belangrijk om valpartijen te voorkomen.
• u tips geeft om het verlies van botmassa te voorkomen of te vertragen.
• u tips geeft om valpartijen te voorkomen.

Hoonhorst
Sinds de zomer van 2014 zitten we met veel plezier in de Potstal. Naast een behandelruimte hebben we daar een oefenzaal tot onze beschikking met allerlei oefenmateriaal.

Heino
Sinds 2011 zijn we werkzaam in het Vital Center in Heino. Daar hebben we twee behandelruimtes met een eigen ingang. Daarnaast mogen wij gebruik maken van het ruime aanbod van faciliteiten dat het Vital Center heeft. Een ideale plek om te werken aan een optimale gezondheid.

Meer weten?
Wil u meer weten over de behandeling bij botontkalking, of heeft u een andere vraag? Neemt u dan s.v.p. contact op met onze praktijk via het volgende nummer: 0572-395827 of stuur een e-mail naar info@fysiofits.nl. We zijn u graag van dienst!